Výhody proteinových doplňků

Bez nadsázky lze říci, že proteinové doplňky jsou nejčastěji užívanými suplementy sportujícími lidmi. Navíc je stále častěji využívají i lidé, kteří se sportem nemusí mít mnoho společného, ​​ale potřebují doplnit deficit bílkovin ve stravě. Druh tohoto typu živin a jejich chuť je opravdu široká, proto se s nadšením přidávají do různých koktejlů a dalších pokrmů. Jaké jsou výhody proteinových doplňků?

Proč bílkoviny užívat?

Bílkoviny jsou jednou ze základních složek stravy. Poptávka po této makroživině se u každého člověka liší a závisí na fyziologickém stavu, fyzické aktivitě a pohlaví. Podle konvence lze předpokládat, že toto rozmezí je od 1,4 g do 2 g na kilogram tělesné hmotnosti. Bílkoviny jsou hlavním stavebním kamenem našeho těla, od nejmenších buněk až po svalovou hmotu.

Stojí za zmínku, že pokud máte dostatečně pestrý a dobře sestavený jídelníček, abyste byli schopni zajistit dostatečné množství bílkovin z potravy, pak byste proteinový doplněk neměli potřebovat. Pokud je to však jinak – váš jídelníček je například monotónní nebo prostě nejste schopni zajistit potřebné množství bílkovin, pak jsou proteinové doplňky ideálním řešením.

Jaké mají proteinové doplňky výhody?

Předpokládá se, že pro aktivní lidi je nejlepší doba pro konzumaci proteinového doplňku až 2 hodiny po tréninku. Konzumací tohoto typu preparátu po cvičení dokonale doplníte aminokyseliny a vyhnete se katabolismu. Díky tomu mají svaly, které byly cvičením namožené, šanci rychle a efektivně obnovit. Proteinové doplňky by se měly konzumovat během delších přestávek mezi jídly. Tímto způsobem získáte pocit plnosti. Svaly nerostou jen z bílkovin, ale potřebují k tomuto procesu také vodu, sacharidy, zdravý tuk, vitamíny a minerály.

Jaké mají proteinové doplňky výhody? V první řadě je to pohodlnost – pro sportovce hledající vhodný doplněk stravy lze jen těžko vybrat jednodušší volbu. I ti s největšími potřebami je mohou naplnit ve formě vhodných jídel. Pro mnohé sportovce je mnohem pohodlnější zvolit si doplněk po těžkém tréninku než například jogurt nebo ořechy.

Protein má vysoký saturační faktor a ke snížení pocitu hladu není potřeba mnoho. Tímto způsobem se můžete vyhnout přejídání a zároveň zlepšit metabolismus. V práškové formě je pro tělo ještě snadněji vstřebatelný a může být méně kalorický. Většina živin obsahuje sóju nebo kasein (mléčná bílkovina), vysoce kvalitní bílkoviny obsahující 9 nejdůležitějších aminokyselin, které si naše tělo neumí samo vytvořit.