Steaky, špízy i domácí šunka aneb maso na 1000 způsobů – jaký je ten váš?

Také máte rádi hovězí, krůtí či vepřové maso, pořádáte grilovačky ale rádi byste se inspirovali, co dalšího vyzkoušet? Pojďme se podívat na to, jak správně připravit hovězí steak, špíz, pečeni či domácí šunku.

Hovězí steaky na grilu nebo na pánvi

Pokud se v mase jen tak nevyznáte, raději zajděte za řezníkem a nechte si poradit. Nejlépe se s ním domluvte, aby vám maso na steaky i naporcoval (na stejné zhruba 1,5 cm silné plátky). Poté se můžete pustit do samotných příprav. Maso potřete z obou stran olejem. Nyní máte 2 možnosti – buď připravit steaky přímo na grilu nebo na pánvi, případně zvolit zlatou střední cestu, kterou může být třeba litinová grilovací pánev.

Maso vložte na grilo/pánev a dodržujte následující minutáž pečení podle toho, jakou úroveň propečení chcete.

  • Rare – cca 2 minuty z každé strany
  • Medium rare – cca 3 minuty z každé strany
  • Medium – cca 4 minuty z každé strany
  • Medium well – cca 4,5 minuty z každé strany
  • Well done – cca 5 minut z obou stran

Na závěr maso lehce posolte maldonskou solí, případně opepřete, nakrájejte na nudličky a můžete podávat třeba se zeleninou nebo opečenými brambory.

Špízy a vepřové medailonky

Nejprve maso naporcujte na medailonky či na malé kousky. Naložte do kořeněné marinády, a to již předchozí den, aby se chutě a vůně krásně rozležely. Medailonky pak položte na rozpálený gril a opečte z obou stran tak, aby nebyly vysušené ani nedopečené.

Jak si pomoci? Vždy k obracení masa používejte grilovací kleště. Proč? Pokud byste použili vidličku a maso propíchli, začne z něj vytékat šťáva, a tudíž se maso snáz vysuší.

Rozhodli jste se dělat špízy? Pak si připravte nakrájenou zeleninu a houby – například cuketu, česnek, cibuli, žampiony a lilek a začněte je napichovat na grilovací jehly na špízy. Špízy pak položte na pánev či gril a nechte je propéct.

Tip: pokud máte rádi uzeniny, klidně do špízu použijte třeba pikantní klobásku!

Vlastnoručně vyrobená domácí šunka

Vzhledem k tomu, že se musí při výrobě šunky dodržovat přesná teplota vody, vyzkoušejte šunkovar. Výroba šunky v šunkovaru je výrazně jednodušší než její příprava v obyčejném hrnci bez použití šunkovaru. Stačí rozemlít maso, smíchat jej se solí či s dalšími ingrediencemi, vložit do šunkovaru, zavřít a nechat na 48 hodin odpočinout v lednici. Poté vytáhněte a vložte do hrnce s vodou, jejíž teplota nesmí překročit 85 °C. Šunka se vaří zhruba 120 minut ve vodě o 75 – 85 °C.